Lassen

Lassen is een fabricageproces dat materialen, meestal metalen of thermoplasten, aan elkaar sluit door het veroorzaken van coalescentie.

Dit wordt vaak gedaan door het smelten van een werkstukken en de toevoeging van een vulmiddel materiaal, wanneer het gesmolten materiaal afkoelt, vormt het een sterke naad of een gewricht. Soms wordt er druk gebruikt in combinatie met een warmtebron om de las te produceren.

Er kunnen veel verschillende energiebronnen worden gebruikt binnen een lasbedrijf, zoals een gasvlam, een elektrische boog, een laser, een elektronenbundel, wrijving, en echografie. Dit industrieel proces kan worden uitgevoerd in veel verschillende omgevingen, waaronder de open lucht, onder water en in de ruimte. Ongeacht de omgeving, lassen blijft gevaarlijk en voorzorgen moeten worden genomen om brand, elektrische schokken, oog schade, giftige dampen, en overbelichting aan ultraviolet licht te vermijden.

19e Eeuw

Tot het einde van de 19e eeuw, was het enig elasprocess wat men kende was het smeden in vuur. Metalen werden in een vuur gehouden en door deze verwarming kon het stuk metaal in verschillende vormen worden gehamerd.

Booglassen en oxyfuel lassen behoorden tot de eerste ontwikkelde processen laat in de 19e eeuw, het weerstand lassen volgde kort daarna. De geavanceerde lastechnologie volgde al snel in het begin van de 20e eeuw er was veel vraag in de Wereldoorlog I en Wereldoorlog II naar betrouwbare en goedkope verbindingsmethoden. Na de oorlogen werden verschillende moderne lastechnieken ontwikkeld, met inbegrip van handmatige methoden zoals afgeschermd booglassen, wat nu een van de meest populaire lasmethoden is. Ook de semiautomatische en automatische processen zoals gas metaal booglassen, onder gedompeld booglassen, flux -klokhuis booglassen en electroslak-lassen kwam in ontwikkeling.

De ontwikkelingen binnen het lasbedrijf zijn daarin voortgezet met laserlassen en elektronenbundel. Vandaag de dag, de maakt de wetenschap enorme sprongen. Robot lassen wordt steeds meer toegepast in de industriële bedrijven en onderzoekers blijven nieuwe las-methoden ontwikkelen en beginnen steeds meer inzicht te krijgen in de laskwaliteit en eigenschappen van metalen.

Diensten

Contact